Nowoczesny design, przestronne wnętrze, dostęp do Internetu, klimatyzowany przedział pasażerski oraz kabina motorniczego – tak w skrócie prezentuje się nowoczesny tabor tramwajowy, z którego od 27 października korzystają pasażerowie MZK w Toruniu. Niskopodłogowe tramwaje bydgoskiej firmy Pesa SA cieszą się ogromnym uznaniem nie tylko w Polsce, ale również za granicą. Dlatego mieszkańcy Torunia już teraz cenią sobie wygodę oraz komfort podróżowania nowym taborem, a do miejskiego przewoźnika dociera coraz więcej pozytywnych opinii.

1932 MIEJSCA W 12 TRAMWAJACH

Nowe tramwaje wyposażone są w automatyczny system liczenia pasażerów, automaty do sprzedaży biletów z możliwością płatności kartą do kwoty 50 złotych, system zapowiedzi przystanków, monitoring, a także elektroniczne tablice informacji pasażerskiej. Jednym słowem, mieszkańcy Torunia mają obecnie dostęp do jednych z najnowocześniejszych tramwajów w kraju. Tramwaje prezentują się bardzo interesująco nie tylko wewnątrz, ale także z zewnątrz. To zasługa Zakładu Projektowania Graficznego Wydziału Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który przygotował kilka projektów ich wyglądu. Mieszkańcy Torunia wybrali wariant kolorystyczny poprzez głosowanie na stronie internetowej MZK w Toruniu Sp. z o. o. oraz na formularzach dostępnych w wozach tramwajowych. 27 października w trasę na nowo utworzonej linii numer 4 wyruszyły 2 tramwaje 5-członowe, z których każdy mieści 207 osób. Jeszcze w tym roku do eksploatacji oddane zostaną 4 takie tramwaje. Z kolei już w 2015 roku w trasę ruszy 6 tramwajów 3-członowych, mogących pomieścić po 115 osób. 12 nowych tramwajów pomieści łącznie 1932 pasażerów. W ramach projektu do potrzeb tramwajów dostosowany został budynek zajezdni tramwajowej przy ulicy Sienkiewicza. Odpowiedni serwis nowych pojazdów będzie możliwy dzięki dostawie specjalistycznego wyposażenia obsługowego oraz pakietu eksploatacyjno-naprawczego.

NIE ZAPOMNIELI O OSOBACH NIEPEŁNOSPRAWNYCH I STARSZYCH

Miejski Zakład Komunikacji w Toruniu, kupując tabor tramwajowy, nie zapomniał także o potrzebach osób o ograniczonych możliwościach poruszania się. Tramwaje firmy Pesa SA posiadają m.in. stanowisko do mocowania wózka inwalidzkiego, przyciski sygnalizujące wsiadanie i wysiadanie osoby niepełnosprawnej i z ograniczoną możliwością poruszania się, a także drzwi z wysuwaną platformą przeznaczone dla wózków inwalidzkich bądź dziecięcych. Zakup nowego taboru tramwajowego to jeden z elementów projektu pn. „Integracja systemu transportu miejskiego wraz z zakupem taboru tramwajowego w Toruniu – BiT-City” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności w ramach programu Infrastruktura i Środowisko. Celem projektu jest poprawa sprawności funkcjonowania transportu tramwajowego w mieście. Inwestycja zakłada także m.in. modernizację obecnej infrastruktury, rewitalizację dworca kolejowego Toruń Główny wraz z budową parkingu typu Park&Ride i Bike&Ride, a także budowę węzła przesiadkowego przy dworcu kolejowym Toruń Miasto. Wszystkie prace w ramach projektu zakończone zostaną w 2015 roku.