Działania związane z projektem „Integracja systemu transportu miejskiego wraz z zakupem taboru tramwajowego w Toruniu – BiT-City” widoczne są nie tylko na ulicach miasta, ale również w lokalnych szkołach i przedszkolach, a nawet w ogólnopolskim konkursie propagującym kreatywne podejście do promocji projektów unijnych.

MZK w Toruniu Sp. z o. o. realizuje projekt mający na celu budowę sprawnie funkcjonującego systemu komunikacji miejskiej oraz połączenie go z Szybką Koleją Metropolitalną BiT-City. Umożliwi on mieszkańcom Torunia wygodne, szybkie i przede wszystkim bezpieczne podróżowanie środkami transportu publicznego. Dzięki modernizacji dworca PKP Toruń Główny oraz stworzeniu węzła przesiadkowego z nowoczesnymi parkingami typu park&ride i park&bike możliwe będzie szybkie i wygodne podróżowanie pomiędzy miastami ościennymi, a także sprawne przesiadanie się na terenie Torunia. Poza podniesieniem komfortu podróży priorytetem projektu stało się bezpieczeństwo pasażerów oraz wszystkich uczestników ruchu drogowego choćby przez takie działania jak: modernizacja torów tramwajowych, stworzenie bezkolizyjnych przejść dla pieszych w formie m. in. kładki przy dworcu kolejowym Toruń Miasto, czy system monitoringu w komunikacji zbiorowej. Na etapie opracowywania założeń projektu zwrócono szczególną uwagę na udogodnienia dla pasażerów z ograniczoną możliwością poruszania się. Specjalnie dostosowane platformy na przystankach tramwajowych, zrewitalizowany dworzec PKP Toruń Główny oraz nowoczesny tabor tramwajowy umożliwią komfortowe podróżowanie osobom o ograniczonej sprawności ruchowej.

Aby o korzyściach płynących z realizacji projektu dowiedziała się jak największa liczba mieszkańców, w lokalnych szkołach i przedszkolach w zeszłym roku zainicjowano kampanię edukacyjną. Dzięki niej nawet najmłodsi dowiadują się, dlaczego ciągłe unowocześnianie systemu komunikacji publicznej jest tak ważne. Dzieci poznają cele projektu oraz realizowane w jego zakresie zadania. Ważnym elementem zajęć jest również podjęcie kwestii bezpiecznego poruszania się po mieście oraz tramwajowy savoir-vivre, czyli co zrobić, gdy do pojazdu wsiądzie kobieta w ciąży, osoba starsza lub z dzieckiem na rękach oraz jak przygotować się do podróży tramwajem, chcąc przewieźć zwierzątko. Zajęcia dla dzieci prowadzi odpowiednio przygotowana animatorka, która przekazuje informacje dotyczące projektu BiT-City poprzez różnego rodzaju zabawy edukacyjne. Specjalnie dla najmłodszych została również wydana publikacja w formie komiksu pt. „Jak nowoczesna komunikacja tramwajowa zmieniłaby życie małego Mikołaja?”. Mikołaj Kopernik przenosi się w czasie i na kartach komiksu opowiada dzieciom o swoich przygodach, nawiązując przy tym do współczesnego transportu miejskiego. W marcu, po przerwie świąteczno-semestralnej, spotkania powróciły do toruńskich szkół podstawowych. Komiks doceniony nie tylko przez najmłodszych.

Wydawnictwo edukacyjne zostało docenione nie tylko przez najmłodszych miłośników komunikacji miejskiej. Komiks otrzymał wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie „W dobrej formie – kreatywnie o transporcie” w kategorii „Drukowane wydawnictwa promocyjne” organizowanym przez Centrum Unijnych Projektów Transportowych. Publikacja, której celem było przedstawienie nawet najtrudniejszych założeń projektu w sposób czytelny oraz zrozumiały dla dzieci, pozwoliła jednocześnie na ukierunkowanie uwagi najmłodszych na popularyzację komunikacji miejskiej jako ekologicznego i ekonomicznego sposobu podróżowania. Komiks o małym Mikołaju można pobrać na stronie internetowej poświęconej projektowi w zakładce dla dzieci. Projekt „Integracja systemu transportu miejskiego wraz z zakupem taboru tramwajowego w Toruniu – BiTCity” współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności w ramach programu Infrastruktura i Środowisko.