Dworzec Główny w Toruniu przechodzi prawdziwą metamorfozę. Już teraz – na kilka miesięcy przed zakończeniem wszystkich prac – rewitalizowany obiekt robi ogromne wrażenie. Wkrótce uczestnicy transportu kolejowego będą mogli korzystać z odnowionego dworca.

Prace związane z przebudową dworca zakończą się w IV kwartale 2015 roku. Oznacza to, że już niedługo każdy z pasażerów w komfortowych warunkach będzie oczekiwać na odjazd pociągu.

Zimą pracownicy budowlani ukończyli modernizację budynku dawnej poczty, do którego na okres remontu głównego budynku przeniesione zostały kasy, poczekalnie, a także punkty gastronomiczno-handlowe. Gotowe są także dworcowe toalety, budynek Straży Ochrony Kolei oraz hostel na ponad 50 miejsc, który już teraz cieszy się dużą popularnością. Poza tym na uwagę zasługują pieczołowicie kontynuowane prace przy oczyszczaniu i renowacji elewacji obiektu dworcowego. Dzięki temu Dworzec Główny w Toruniu powoli odzyskuje historyczny wygląd.

Dotychczas przebudowano także część peronów, wyremontowano bądź też zamontowano nowe zadaszenia oraz ułożono nową nawierzchnię. Na peronach powstaną tzw. azyle, czyli przeszklone pomieszczenia, w których podróżni będą mogli oczekiwać na swój pociąg.

Zakończonych zostało już wiele prac wewnątrz budynku dworca. Wykonano wszystkie rozbiórki, a budynek wyposażono w nową instalację elektryczną oraz sanitarną. Obiekt został wytynkowany, zrobiono posadzki. Obecnie trwają prace wykończeniowe oraz przygotowania do montażu ruchomych schodów. Widoczne jest także zaawansowanie robót nad zintegrowaną pętlą autobusową oraz parkingiem typu Park and Ride: przed wejściem na teren dworca wykonywane są prace brukarskie.

Rozbudowa tunelu wkroczyła w decydujący etap. Po jej ukończeniu pasażerowie będą mogli dostać się na dworzec zarówno od ulicy Podgórskiej, jak i od ulicy Kujawskiej. Obecnie gotowa jest konstrukcja tunelu na odcinku od ulicy Podgórskiej do peronu nr 4.

W tej chwili trwają tam prace związane z układaniem posadzek oraz elewacji, a także prace instalacyjne. W drodze z tunelu na dworzec będzie można skorzystać z windy, natomiast do budynku głównego będą prowadziły zarówno windy, jak i ruchome schody. Tunel dostosowany zostanie więc do potrzeb osób o ograniczonych możliwościach poruszania się, ale skorzystają na tym również rodzice z wózkami dziecięcymi czy pasażerowie z ciężkim bagażem.

Rewitalizacja dworca głównego jest jednym z elementów projektu pod nazwą „Integracja systemu transportu miejskiego wraz z zakupem taboru tramwajowego w Toruniu - Bit-City”, którego nadrzędnym celem jest poprawa sprawności funkcjonowania transportu tramwajowego w Toruniu. Inwestycja zakłada także m.in. modernizację pętli tramwajowej Motoarena, zakup nowego taboru tramwajowego, budowę węzła przesiadkowego przy dworcu kolejowym Toruń Miasto wraz z budową parkingu typu Park&Ride i Bike&Ride. Projekt BiT-City realizowany jest przy wsparciu Unii Europejskiej ze środków Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.