MIASTO DOBRYCH POŁĄCZEŃ

Toruń pokazał, jak dobrze i mądrze można wykorzystać unijne środki na rozwój infrastruktury miejskiej. W mieście Mikołaja Kopernika przeprowadzono prawdziwą rewolucję w transporcie tramwajowym. Obecnie mieszkańcy w pełni korzystają już z nowych, niskopodłogowych tramwajów, przebudowanych platform przystankowych czy nowo wybudowanego węzła przesiadkowego przy dworcu kolejowym Toruń Miasto. Cała infrastruktura została dostosowana do potrzeb osób o ograniczonej mobilności.

Przebudowane przystanki, nowe tramwaje

Jednym z głównych założeń inwestycji „Integracja systemu transportu miejskiego wraz z zakupem taboru tramwajowego w Toruniu – BiT-City” była poprawa dostępności transportu publicznego dla osób starszych i niepełnosprawnych. W tym celu przebudowano 24 tramwajowe platformy przystankowe, które zostały wyposażone w wiaty chroniące przed deszczem i śniegiem, ławki dla pasażerów oraz stojaki na rowery. Przystanki zostały dostosowane wysokością do taboru tramwajowego, dlatego osoby o ograniczonych możliwościach poruszania się nie mają problemu z wsiadaniem oraz wysiadaniem z pojazdów.

Po mieście kursują nowoczesne tramwaje typu SWING TORUŃ. Wysuwane platformy dla wózków inwalidzkich, dużo przestrzeni wewnątrz pojazdu i całkowicie niska podłoga zapewniają komfortową i bezpieczną podróż. Tramwaje są w pełni klimatyzowane, wyposażone w system liczenia pasażerów, wi-fi, monitoring oraz automaty do sprzedaży biletów z możliwością płacenia bilonem i kartą.

Pętla tramwajowa, węzeł przesiadkowy, dworzec kolejowy

Od stycznia tego roku eksploatowana jest także zmodernizowana pętla Motoarena – jeden z ważniejszych punktów na tramwajowej mapie Torunia. Jej przebudowa przyniosła korzyści pasażerom (cztery nowe platformy przystankowe oraz układ chodników), ale także i motorniczym (podgrzewane zwrotnice sterowane podczerwienią i wyremontowany budynek socjalny). Ponadto na pętli przebudowano cały układ torowy oraz wybudowano dodatkowe tory odstawcze, dzięki którym na pętli jest możliwe obsługiwanie zwiększonej liczby taboru tramwajowego oraz rozpoczęcie trasy bez konieczności dojazdu z zajezdni tramwajowej, co zmniejsza koszty eksploatacyjne spółki.

W październiku zakończono budowę węzła przesiadkowego przy dworcu kolejowym Toruń Miasto. Węzeł pozwala pasażerom transportu miejskiego na swobodne przesiadanie się pomiędzy różnymi środkami transportu zbiorowego w Toruniu, a także na bezpieczne i sprawne przejście do dworca kolejowego dzięki wybudowanej kładce dla pieszych. To właśnie stąd, w ramach projektu związanego z koleją metropolitalną BiT-City można wybrać się w krótszym czasie  w podróż do sąsiednich miejscowości komfortowym i szybkim pociągiem.

Ogromne zmiany zaszły także na przejętym przez miasto dworcu Toruń Główny. Obiekt odzyskał historyczny wygląd, a odrestaurowane wnętrza są teraz estetyczne i dobrze zagospodarowane. Wewnątrz obiektu powstały nowe poczekalnie, kasy biletowe, punkty gastronomiczne oraz hostel. Przebudowane perony są komfortowe i bezpieczne dla osób niepełnosprawnych oraz z ciężkim bagażem podręcznym dzięki dostosowaniu ich do wysokości nowoczesnych pociągów. Do dyspozycji pasażerów oddane zostały także parkingi typu Bike&Ride oraz Park&Ride. Pozwoli to na pozostawienie własnego pojazdu przy dworcu i dalszą podróż pociągiem. Dworzec połączono przejściem podziemnym z pętlą komunikacyjną i przystankami autobusowymi, które są teraz estetyczne i przyjazne pasażerom, a dzięki niskopodłogowym autobusom podróżny nawet o ograniczonej mobilności może przesiąść się z pociągu do komunikacji miejskiej.

Ponadto w ramach projektu BiT-City przebudowano torowisko tramwajowe na linii średnicowej, a także rozwinięto system monitorowania bezpieczeństwa pasażerów w komunikacji zbiorowej. Dzięki realizacji wszystkich zadań tramwajem w Toruniu podróżuje się szybko, komfortowo i bezpiecznie.