Komunikacja w Toruniu wkracza na nowe tory ("Nowości", 03.02.2013 r.)

Nowy tabor, zmodernizowane przystanki, lepszy i bardziej wygodny system połączeń - już wkrótce mieszkańcy Torunia będą mogli cieszyć się rezultatami Projektu pn.: „ Integracja systemu transportu miejskiego wraz z zakupem taboru tramwajowego w Toruniu – BiT-City“ realizowanego na terenie miasta.

Udział transportu samochodowego w ostatnich latach znacząco wzrósł. Ludzie wykorzystują auta do pokonywania coraz mniejszych odległości. Widok zatłoczonych skrzyżowań, "pękających w szwach" parkingów oraz zakorkowanych miejskich arterii nikogo już nie dziwi. Nikogo nie dziwi, ale wszystkich irytuje. Tymczasem rozwiązanie tego problemu jest tylko jedno – zacząć korzystać z komunikacji miejskiej. Na myśl o tym wielu z nas zaczyna narzekać: a to na kiepskie połączenia, a to na fatalny stan tramwajów, a to na niebezpiecznych chuliganów – powodów nam nie brakuje. Inwestycja realizowana przez Gminę Miasta Toruń oraz Miejski Zakład Komunikacji w Toruniu Sp. z o.o. ma sprawić, że komunikacja szynowa stanie się w końcu realną alternatywą dla transportu indywidualnego.

Celem Projektu BiT-City, ważnym z punktu widzenia pasażera, jest poprawa sprawności funkcjonowania transportu tramwajowego w mieście. Osiągnięcie tego nie jest jednak proste. Inwestycja składa się z ośmiu komplementarnych zadań. Trzy z nich realizowane są bezpośrednio przez Beneficjenta Projektu – Gminę Miasta Toruń, pozostałe zaś przez MZK w Toruniu Sp. z o.o., która jest Podmiotem Upoważnionym w Projekcie. W zakres inwestycji wchodzą m.in.: przebudowa aktualnej infrastruktury tramwajowej tj. linii średnicowej od ul. Warneńczyka poprzez węzeł Toruń Miasto (pl. 18 Stycznia) do al. Solidarności, modernizacja przystanków tramwajowych, pętli tramwajowej „Motoarena“ oraz systemu sterowania. Zaplanowano także zakup nowego taboru tramwajowego, który będzie dostosowany do potrzeb osób starszych i niepełnosprawnych.

Aby zwiększyć stopień integracji komunikacji miejskiej z kolejową zadaniami objęto także rewitalizację dworca kolejowego Toruń Główny oraz budowę węzła przesiadkowego przy dworcu Toruń Miasto. W pobliżu powstaną nowe parkingi typu „park&ride“ i „bike&ride“. W ramach Projektu na przystankach tramwajowych zainstalowany zostanie nowoczesny system monitoringu, który da możliwość nieprzerwanej obserwacji platform i ich sąsiedztwa.

Z realizacją tak poważnej inwestycji wiążą się znaczne koszty. Wartość projektu została oszacowana na ponad 272 mln złotych. Na szczęście Gmina może liczyć na pomoc finansową z Unii. W ramach Programu Infrastruktura i Środowisko na usprawnienie toruńskiego transportu miejskiego z Funduszu Spójności przekazanych zostanie ponad 131 mln złotych. Zakończenie wszystkich prac zaplanowano na 2015 rok. Aktualnie do końca dobiega realizacja jednego z zadań. W jego wyniku zmodernizowano 23 platformy przystanków tramwajowych na terenie miasta. Platformy są teraz lepiej dostosowane do potrzeb osób starszych i niepełnosprawnych. Przygotowania do realizacji kolejnych zadań cały czas trwają. Większość wkroczyła już w etap projektowania. Dostawca nowego taboru – Bydgoska spółka PESA zadeklarowała, że już we wrześniu dostarczy do Torunia pierwszy nowy niskopodłogowy tramwaj.

Przewidywane rezultaty Projektu są bardzo obiecujące. Czas podróży ma ulec skróceniu, między innymi poprzez podwyższenie średniej prędkości komunikacyjnej tramwajów. Zmodernizowana infrastruktura ma być bezpieczniejsza, co przełoży się na mniejszą liczbę wypadków i kolizji. Skorzystają na tym wszyscy uczestnicy ruchu drogowego. Jednym z najistotniejszych efektów Projektu ma być ścisła integracja całego transportu na terenie miasta. Nowy system połączeń zagwarantuje wygodne przesiadki między komunikacją tramwajową, autobusową oraz kolejową.

W świetle tego trudno mieć wątpliwości, że założony cel zostanie osiągnięty. Realizowana inwestycja z pewnością przysporzy toruńskim tramwajom sympatyków. Miejmy nadzieję, że w efekcie tego liczba mieszkańców miasta korzystających ze środków transportu publicznego wzrośnie.