Nowe oblicze toruńskiego dworca

Ostatnie poważniejsze prace remontowe toruńskiego dworca miały miejsce ponad 50 lat temu. Zatem najwyższa pora na gruntowną modernizację, dzięki której znacząco poprawi się nie tylko wygląd dworca, ale przede wszystkim wzrośnie jego funkcjonalność.

Toruński dworzec ma już prawie 150 lat. Został wybudowany w 1871 roku. Chociaż od tego czasu wiele przeszedł (między innymi został spalony podczas II wojny światowej), wciąż wiernie służy mieszkańcom miasta. Ostatniej modernizacji dworca dokonano w 1963 roku, zmieniając układ budynku oraz niszcząc znaczną część zabytkowego wystroju. Od tego czasu stan techniczny i walory estetyczne dworca ulegały stopniowej degradacji. 31 stycznia br. kompleks budynków, który do tej pory stanowił własność PKP, został przekazany władzom miasta. Te zaś planują przywrócić mu dawną świetność.

Rewitalizacja toruńskiego dworca to jeden z najistotniejszych punktów Projektu BiT-City, realizowanego na terenie miasta. Inwestycja ma na celu przede wszystkim usprawnienie transportu miejskiego. W efekcie ma być on bardziej przyjazny dla pasażerów i lepiej zaspokajać ich potrzeby.

Głównym celem Projektu jest zwiększenie udziału przyjaznego środowisku, zintegrowanego transportu publicznego w obsłudze mieszkańców aglomeracji bydgosko-toruńskiej. By osiągnąć ten efekt, niezbędna jest między innymi ścisła integracja środków komunikacji miejskiej z komunikacją kolejową.

Zgodnie z planem inwestycji obiekt ma przejść gruntowną rewitalizację. To trudne przedsięwzięcie, które pochłonie wiele czasu i środków. Efekty mają być jednak imponujące – nowe oblicze dworca będzie mocno nawiązywać do jego pierwotnego wyglądu. Odświeżone zostaną fasady wszystkich budynków wchodzących w skład kompleksu. Najbardziej widoczne rezultaty modernizacji budynku będzie można jednak obserwować w jego wnętrzu. Mimo że inwestorzy silnie inspirują się historycznym wyglądem obiektu, nowe wnętrza mają zostać przystosowane do potrzeb współczesnych pasażerów. Planuje się, by w budynku dworca powstała kawiarnia i restauracja oraz trzy poczekalnie. W planach jest również otwarcie hostelu oferującego turystom 60 miejsc noclegowych. Część powierzchni zostanie wynajęta przez jedną ze spółek kolejowych. Pozostała przestrzeń zostanie zaadaptowana do celów komercyjnych. Dzięki temu podróżni będą mogli na miejscu zrobić zakupy, a uzyskane z wynajmu dochody pokryją część kosztów utrzymania budynku.

Istotą modernizacji dworca jest przede wszystkim poprawa jego funkcjonalności transportowej. Dlatego większość prac uwzględnionych w planie inwestycji dotyczy właśnie tej kwestii. Niezbędna jest gruntowna modernizacja peronów. Wybudowane zostanie nowe przejście podziemne, wyposażone w windy dla osób o ograniczonej możliwości poruszania się. Przy dworcu powstanie pętla autobusowa, która zapewni podróżnym możliwość komfortowego przesiadania się między pociągami a środkami komunikacji miejskiej. Rewitalizacja dworca zakłada także lepsze dostosowanie go do potrzeb kierowców i rowerzystów – przy dworcu wybudowane zostaną dwa nowe parkingi: park&ride i bike&ride. W rezultacie powstanie duży węzeł komunikacyjny, który umożliwi podróżnym szybkie i wygodne przemieszczanie się w obrębie miasta. Ponadto inwestycja przewiduje wdrożenie kompleksowego systemu informacji pasażerskiej o ruchu pociągów i autobusów na stacji Toruń Główny. To znaczące udogodnienie dla podróżnych.

Patrząc na zakres planowanych prac, można się spodziewać, że zmodernizowany budynek dworca będzie odpowiadał potrzebom nowoczesnego transportu i stanie się atrakcyjną wizytówką miasta. Przekonamy się o tym już za 16 miesięcy – na lipiec 2015 roku planowane jest bowiem zakończenie prac.