Dzięki projektowi BiT – City pasażerowie toruńskich tramwajów zaczną podróżować nowoczesnym taborem tramwajowym. Nowe pojazdy wyjadą na tory już w ciągu najbliższych tygodni.

Rozpoczęty w 2010 roku projekt BiT – City współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności w ramach programu Infrastruktura i Środowisko. Działania mają na celu poprawę sprawności funkcjonowania transportu tramwajowego w mieście. Dzięki inwestycji postępują prace rewitalizacyjne dworca kolejowego Toruń Główny, modernizowana jest infrastruktura tramwajowa, a w najbliższym czasie na tory wyjedzie niskopodłogowy tabor tramwajowy.

Tramwaje bydgoskiej Pesy, które zaczną obsługiwać pasażerów MZK w Toruniu Sp. z o. o. to pojazdy, które cieszą się dużym uznaniem w kraju i poza jego granicami. Zewnętrzny wygląd toruńskich tramwajów został zaprojektowany przez Zakład Projektowania Graficznego Wydziału Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Mieszkańcy mogli sami wybrać kolorystkę pojazdów poprzez głosowanie na poszczególne propozycje na formularzach dostępnych u motorniczych oraz na stronie internetowej MZK.

Pierwsze składy zostaną dostarczone do Torunia na przełomie września i października. Będą to pięcioczłonowe wozy mogące pomieścić nawet 200 pasażerów. Nowe tramwaje charakteryzować się będą przestronnym wnętrzem, nowoczesnym designem i przede wszystkim wygodą. Niska podłoga dostosowana do wymagań osób niepełnosprawnych oraz specjalnie wyprofilowane miejsca siedzące umożliwią komfortowe podróżowanie wszystkim mieszkańcom Torunia. Każdy z pojazdów wyposażony jest w klimatyzację oraz połączenie internetowe Wi-Fi. Poza tym w nowych tramwajach pasażerowie będą mogli zakupić bilety w automatach biletowych, a elektroniczne tablice informacji pasażerskiej zainstalowane w pojeździe oraz system zapowiedzi głosowej ułatwią im zaplanowanie podróży.

Nowoczesne pojazdy są przede wszystkim dużym udogodnieniem dla osób starszych oraz o ograniczonej sprawności ruchowej. Całkowicie niska podłoga, wysuwana platforma podjazdowa oraz specjalne, szerokie drzwi umożliwiają łatwy dostęp do pojazdu. Dodatkowe zabezpieczenie przed możliwością ruszenia pojazdu przy wysuniętej platformie, a także przyciski sygnalizujące wsiadanie lub wysiadanie osoby niepełnosprawnej zapewnią im bezpieczne korzystanie z transportu tramwajowego. Dużym ułatwieniem jest również specjalne stanowisko do mocowania wózka inwalidzkiego oraz dziecięcego, a także duża ilość wolnej przestrzeni, która zapewni komfort i bezpieczeństwo podróży osobom niepełnosprawnym oraz pasażerom z wózkami dziecięcymi.

Tramwaje zostaną także wyposażone w system bezpieczeństwa w oparciu o kamery wysokiej rozdzielczości zamontowane wewnątrz i na zewnątrz pojazdu z możliwością podglądu widoku przez motorniczego. Inną z nowinek technicznych jest system odzysku energii w trakcie hamowania. Wszystkie udogodnienia mają na celu zwiększenie atrakcyjności, bezpieczeństwo i wygody podróżowania.

Do potrzeb nowego taboru tramwajowego przystosowano również budynek zajezdni tramwajowej. Dzięki dostawie specjalistycznego wyposażenia obsługowego oraz pakietu eksploatacyjno-naprawczego będzie możliwy odpowiedni serwis pojazdów.

Projekt „Integracja systemu transportu miejskiego wraz z zakupem taboru tramwajowego w Toruniu – BiT – City”, którego zakończenie jest planowane w 2015 roku, znacznie ułatwi mieszkańcom korzystanie z miejskiego transportu publicznego. Mieszkańcy, oprócz nowoczesnego taboru tramwajowego, będą mogli korzystać z nowych rozwiązań komunikacyjnych oraz zrewitalizowanego budynku dworca kolejowego. Projekt ten przyczyni się nie tylko do zwiększenia komfortu pasażerów, ale także zachęci większą liczbę mieszkańców do pozostawienia samochodów w garażach i korzystania z komunikacji miejskiej. Wpłynie to pozytywnie na stan środowiska oraz zmniejszenie poziomu hałasu w mieście, co przełoży się na całościowy komfort życia w Toruniu.